All for Joomla All for Webmasters

pasek-sp

Breadcrumbs

Dzień Marchewki w Małym Klasyku

W czwartek 5 kwietnia obchodziliśmy Dzień Marchewki jako Szkolny Dzień Zdrowej Żywności. W tym dniu dzieci przyszły ubrane na pomarańczowo i na zielono. W Dniu Marchewki promowaliśmy modę na zdrowe odżywianie, opowiadaliśmy o zaletach jedzenia warzyw i owoców. Jednak to marchewka była bohaterem dnia. Dzieci mogły dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o marchewce, m.in. jak bardzo jest zdrowa, że zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych, że korzystnie wpływa na skórę, włosy oraz na wzrok. Jak się okazuje z marchewki można zrobić też dżem, sok i upiec marchewkowe ciasto. Ten „bardzo zdrowy dzień pomarańczowy” wypełniony był zabawami przy piosenkach o marchewce, pracami plastycznymi oczywiście o marchewce, chrupaniem surowych marchewek, próbowaniem marchewkowego soku, a także degustacją marchewkowego ciasta.

Uczniowie starszych klas wykonali plakaty przedstawiające piramidę zdrowia, zasady zdrowego stylu życia a także historię i walory zdrowotne marchewki. Ponadto odbył się kiermasz zdrowej żywności – dzieci przygotowały zdrowe surówki, sałatki oraz zdrowe ciasta i ciasteczka, głównie marchewkowe i owsiane. Ważnym punktem tego dnia była również prelekcja i warsztaty dla klas IV-VII, prowadzone przez panią dr inż. Agnieszkę Wiosetek-Reske z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Skierniewicach. Pani Agnieszka wraz z dwiema studentkami, panią Katarzyną Sobol i panią Wiolettą Kozłowską, przypomniała zasady zdrowego żywienia, omówiła obowiązującą obecnie piramidę zdrowia, ale też mówiła o szkodliwości spożywania m.in. napojów energetyzujących, kawy czy słodyczy. Podczas warsztatów dzieci samodzielnie tworzyły piramidy zdrowia oraz wykonywały „sztuczny” napój z wody, cukru i barwnika.

Na koniec odbyły się marchewkowe sesje zdjęciowe z marchewkami w roli głównej oraz konkurs na największą i najmniejszą marchewkę.

Wydarzenia archiwalne

Facebook Widget Slider

Menu